20.000e vis passeert gemaal Voordijkshoorn via Vislift Up

16 November 2021

Het gemaal in Voordijkshoorn bestaat al sinds 1737 en is daarmee een van de oudste gemalen in Nederland. Het gemaal zorgt ervoor dat het Delftse water op peil blijft.

Om deze vissen ongedeerd het gemaal te laten passeren en daarmee vismigratie te stimuleren, is er op 22 juni 2021 een vispassage aangelegd die speciaal is ontwikkeld voor gemaal en boezemmigratie. Deze Vislift Up is tevens een slimme vispassage: het monitort zowel het water op hoogte, stroomsnelheid, temperatuur en kwaliteit, als de vissen op kwantiteit en soort.

Zo zagen Hoogheemraadschap van Delfland en Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaaard na 3 maanden live vanuit het gemaal de 20.000e vis voorbij komen! Een mooi moment om even stil te staan bij het succes van deze vispassage.