Een bijzondere ontmoeting

12 April 2022

Een bijzondere begroeting en ontmoeting. Wim de Wit (bedenker van de alom bekende 'De Wit' vispassage) en John van Boxel (bedenker van de zelfdenkende vispassage Smart Vislift) ontmoeten elkaar in de Smart Vislift.

Dhr De Wit, van de meest bekende traditionele vispassage, geniet al een aantal jaren van zijn welverdiende pensioen. Uit interesse kwam de Wit met zijn voormalige collega's naar de productie van de Smart Vislift bestemd voor Waterschap StichtsteRijnlanden kijken.

Erg bijzonder om de basis van vismigratie techniek en nieuwste technologie bij elkaar te zien komen. Van Boxel en de Wit bespraken de variabele flow techniek en de automatische flow control van de Smart Visliften. Twee functies die bij 'De Wit' vispassages hydrologisch niet mogelijk zijn. Ook andere optimalisaties, onderlinge verschillen en berekeningen welke reden voor vismigratie efficiëntie van de nieuwste vispassage kwamen aan bod. 

Dhr De Wit was diep onder de indruk, ook van het realtime vissen en waterkwaliteit monitoring portal. "Je kan online zien of de vispassage werkt en je bent in controle. Dat is belangrijk", aldus de Wit. 

De inspiratiebron en de man van wie John van Boxel zoveel boeken en berekeningen heeft bestudeerd tijdens de ontwikkeling van de Smart Vislift. Een kroon op het werk van het Vislift team om van De Wit te horen: "Ik kan jou niks meer leren John, jij mij wel". 

Wat een geweldige dag!