
Vislift bij Groesbeek helpt vissen migreren door meanderende beek

14 feb 2025
Vislift
Waterschap Rivierenland is begonnen met werkzaamheden om de Leigraaf, een beek in Groesbeek (de Horst), te verbeteren. De beek krijgt een natuurlijker verloop met meer bochten en minder steile oevers. Dit moet het leefgebied voor vissen en waterplanten verbeteren. Uiteindelijk komt dat de waterkwaliteit ten goede. Naast de natuurlijke aanpassingen is er ook een vislift geplaatst. Een uitvinding om vissen te helpen bij het migreren door water met hoogteverschillen.
De vislift staat er pas sinds eind 2024, maar het is al een succes. “Inmiddels zijn er al ongeveer 200 visbewegingen geregistreerd", legt projectleider Marco Tiernego uit. "Het is buiten het migratieseizoen, dus dat is al redelijk wat.” De maatregelen maken het voor vissen makkelijker om door de beek te zwemmen. Dat is belangrijk voor het behalen van de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water, die streeft naar schoon en gezond water.
“De vissen komen vanuit de Waal, via een stukje Duitsland, hier naartoe gezwommen”, legt Tiernego uit. “Vanuit het Waterschap hebben we veel gemalen en stuwen om het water te reguleren en beheren. Maar voor de vissen is dit minder prettig, want dan kunnen ze niet verder zwemmen.” De vislift biedt hiervoor een oplossing.
Lokstroom
De vislift in de Leigraaf kan een hoogteverschil van 70 centimeter overbruggen. Er wordt een lokstroom gecreëerd waar de vissen graag tegenin zwemmen. Via een buis onderwater worden ze dan de vislift in gelokt. “In de vislift zitten allemaal poortjes, op die manier zwemt de vis dan naar boven", vertelt Tiernego. "Er zitten ook rustkamers in, want de vissen moeten hard werken om tegen de stroming in te zwemmen.” Uiteindelijk komen de vissen weer in een buis terecht die door de stuw heen gaat. Aan de andere kant zwemmen de vissen dan weer de beek in.
De vislift heeft binnenin sensoren en er kunnen camera’s opgehangen worden. “De camera herkent welke vis er zwemt. Op die manier kunnen we de vissen registreren.” Het is dus niet alleen goed voor de vismigratie, maar het levert ook een belangrijke bijdrage aan onderzoek.
De werkzaamheden aan de Leigraaf zijn inmiddels afgerond. Het project is opgezet in samenwerking met lokale werkgroepen, vrijwilligers, de gemeente en de provincie Gelderland. De provincie steunt het project met een ELP-subsidie (Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling).
Bron: RN7 Nieuws